Ви зараз переглядаєте Фітотерапія – природний ключ до здоров’я

Фітотерапія – природний ключ до здоров’я

Мабуть жодна наука немає такої багатої цікавої історії як медицина.

Адже історія медицини – це історія людства.

Успіхи медицини наших днів були б неможливі без титанічних зусиль незліченних поколінь медиків, що крок за кроком протягом сторіч долали людські недуги, набуваючи безцінного практичного та теоретичного досвіду.            

В наш час давня традиція траволікування не тільки знайшла відгук в практичній діяльності багатьох лікарів Дубенщини. Вона охоплює та направляє в творчий пошук і майбутніх медичних працівників-студентів Дубенського фахового медичного коледжу. У наші дні, коли навколишнє середовище несе загрозу фізичному здоров’ю людини, як ніколи зростає інтерес до фітотерапії. Рівненщина з її неповторною природою і красою багата на різноманітні рослини, що приносять користь. Орієнтиром виступають праці видатних фітотерапевтів, серед  яких почесне місце належить родині Носалів.  Життєва історія травників Михайла та  Івана  Носалів така ж унікальна, як епоха в якій вони  жили і працювали.

  27 квітня 2023  року студенти коледжу – учасники  історико-краєзнавчого  гуртка «Погорина», керівник Вікторія Міскевич, підготували відкрите засідання гуртка на тему: «Фітотерапія – природний ключ до здоров’я». Цікаве розлоге дослідження про життя і діяльність відомого краянина – духівника, педагога , травника Михайла Носаля підготували Вікторія Суходольська, Іванна Стець , Дарина Прокопчук, Наталя  Мокра.

Послідовником у  дослідженні  лікувальних властивостей багатого рослинного різнотрав’я Волині був відомий травознавець Іван Носаль. Дарина Гетьманчук, Емілія Павлік, Олександра Петручок, Анастасія Завадська  розповіли про життя і наукові дослідження Івана Носаля , зібрали цікавий фактичний і фотоматеріал.

 На честь відомих краян, їх вагомий внесок у розвиток фітотерапії, на фасаді коледжу у січні 2007 року відкрито меморіальну дошку.

 Сучасний розвиток вітчизняної медицини і лікарської справи багато в чому завдячує досвіду народного лікування,  знання широко застосовуються у повсякденній практиці лікарів усіх напрямів і спеціальностей. Багато відомостей, на жаль, втрачені, багато відроджуються знову, а рослини, як і раніше, лікують і тішать людей.