Ви зараз переглядаєте Наш оберіг

Наш оберіг

Дідух – це прадавній символ Різдва, а також зв’язок поколінь, що мусить тривати безперервно, символ багатства та добробуту, оберіг спокою та життя роду.

Дідух, сіно, різдвяні традиції мають позитивний заряд енергії, дають відчуття таємничості і свята. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. Дідух – означає діда родоначальника сім’ї, а разом із ним усіх предків, які колись жили.

За віруваннями, Дідух – перев’язаний особливим способом сніп з колосків пшениці, вівса, жита або льону, прикрашений сухоцвітами або стрічками, приносить у родину щастя та радість, захищає від біди, сприяє святковому настрою.

Колись давно, ще у наших бабусь, його місце було під іконами.   І  стояв там Дідух аж до самого Водохреща – тобто до 19 січня. А вже після його обробляли – обмолочували, зерно висівали, солому за традицією палили на дорозі. В наш час також можна висіяти зерно, хай і символічно. І ніколи не можна викидати Дідуха на сміття – це прадавній символ не тільки Різдва, але й зв’язку поколінь, що мусить тривати безперервно.

 У народі казали «Дідух до хати – біда із хати».

Цього року колектив коледжу зустрічатиме Різдво з надією на мир та сподіваннями на краще, адже у нас теж є свій Дідух. Щира вдячність студентці АЛ-309 курсу Грушці Марії та мамі Оксані Володимирівні за щедрий дарунок для коледжу.

Зичимо Усім міцного здоров’я, здійснення мрій, надій, сподівань, творчого натхнення!

Віримо, що різдвяний  оберіг подарує усім  нам мир, спокій,  впевненість у майбутньому!