Підвищуємо рівень знань та вмінь з питань паліативної допомоги

  • Категорія запису:Новини

IMG_9049

Система паліативної допомоги в Україні лише починає розвиватися і в держави немає навіть статистики скільки людей отримують її бодай у якомусь вигляді, тоді як щороку особливого піклування за різними даними потребують від 500-600 тис. українців, в т.ч. 18 тис. дітей.
Паліативний рух в Україні розвивається дуже і дуже повільно і навіть не через те, що відсутнє законодавство. Причина в тому, що смертельно хворі пацієнти потребують нової, людянішої філософії лікування, в центрі якої – хворий.
Необхідно зазначити, що більшість громадян не мають достатньої інформації щодо доступу до адекватного 20170221_130754знеболення та комплексної паліативної допомоги. В тому числі і медичні працівники. Якщо ви не знаєте і не вмієте як це зробити, то закон не допоможе.
З 16.02. по 17.03.2017 року на базі Дубенського медичного коледжу за ініціативою директора Надії Венгрин, яка є Головою Рівненської обласної організації ГО «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги», за підтримки управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації вперIMG_3149ше пройшло тематичне удосконалення для лікарів ПМСД, закладів охорони здоров’я другого та третього рівнів та закладів паліативної та хоспісної допомоги на тему «Організація та надання паліативної і хоспісної допомоги в амбулаторних та стаціонарних умовах».
Слухачі циклу отримали цікаву інформацію щодо сучасних підходів 20170220_111828організації паліативної і хоспісної допомоги в Україні, ролі лікарів загальної практики, сімейної медицини у наданні паліативної допомоги, медико-психологічних засад паліативної і хоспісної допомоги, медико-правових, соціальних та духовних аспектів надання паліативної і хоспісної допомоги, особливостей допомоги хворим у термінальний період хронічних неінфекційних захворювань, контролю синдрому хронічного болю та ін. кліні20170222_121015чних симптомів, особливостей надання допомоги пацієнтам зі СНІДом та туберкульозом, якості життя у літньому віці.
Заняття проводили досвідчені фахівці з питань паліативної і хоспісної допомоги, серед них: радник в.о. Міністра охорони здоров’я України Леся Петрівна Брацюнь, кандидати медичних наук, доценти кафедри паліативної і хоспісної допомоги НМАПО ім. П.Л. Шупика Толстих Ольга Іванівна, Анатолій Володимирович Царенко, заступник Голови правління ГО «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги», доктор медичних наук професор Віра Володимирівна Чайківська – керівник лабораторії соціальної геронтології ДУ „Інститут геронтології ім. IMG_9036Д.Ф. Чеботарьова” НАМН України.
Учасники заходу відмітили важливість і цінність отриманих знань у своїй практичній діяльності та необхідність проведення таких циклів для усіх лікарів загальної практики сімейної медицини.

Голова ВП „Рівненська обласна організація” ГО „Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги”, директор ВКНЗ „Дубенський медичний коледж” РОР, кандидат медичних наук Надія Венгрин