Благодійна акція “Твори добро, бо ти – людина”

Мудрець сказав:

 Живи, добро звершай

Та нагород за це не вимагай.

Лише в добро і вишу правду віра

Людину відрізня від мавпи й звіра.

Нехай ця істина стара:

Людина починається з добра.

Всесвітній День хоспісної і паліативної допомоги проводиться щорічно в другу суботу жовтня.

Хоспіс є однією з форм паліативної допомоги – це спеціалізована медична установа для догляду за невиліковно хворими людьми на термінальній стадії життя.

Філософія хоспісу стверджує, що хоспіс – це не «будинок смерті», а «будинок життя».

Цілі Всесвітнього Дня хоспісної та паліативної допомоги полягають у підвищенні інформованості світової громадськості про

проблеми паліативної допомоги та хоспісів, сприянні у створенні умов для того, щоб люди могли висловити свої думки про проблему; підвищенні розуміння медичних, соціальних, практичних і духовних потреб людей, які мають невиліковні захворювання та членів їх сімей; сприянні становленню та розвитку благодійних фондів, здатних підтримувати та розвивати рух хоспісної та паліативної допомоги у всьому світі.

Дубенський медичний коледж за сприяння  Дубенського державного історико-культурного заповідника 12 жовтня 2014 року у рамках тижня паліативної хоспісної медицини провів благодійну акцію „Твори добро, бо ти – людина”, з метою збору коштів для підтримки важкохворих пацієнтів відділення паліативної медицини Хоспіс. Надихнули на проведення акції студенти коледжу , які працюють волонтерами у Хоспісі. Вони щодня стикаються із проблемами  хворих , несуть їм радість спілкування, підтримки.

Під час акції усі бажаючі змогли  скуштувати смачну домашню випічку, яку студенти коледжу приготували за рецептами своїх бабусь і мам.

Учасники акції  посмакували запашні трав’яні лікувальні фіточаї за рецептами знаних земляків – фітотерапевтів Михайла та Івана Носалів.

У програмі акції були  передбачені розваги для маленьких відвідувачів: конкурс „Ми – за мир”, творчий бодіарт ”Ми – українці”. Кожен учасник зміг випробувати удачу придбавши безпрограшний лотерейний квиток, прийняти участь у змаганнях з дартсу.

Усі бажаючі мали змогу сфотографуватися з клоунами – студентами медичного коледжу.

Особливу атмосферу під час акції забезпечило проведення разом молодіжного проекту «Неймовірна наука». Наші студенти та викладачі також долучились до участі у цьому заході.

З нетерпінням всі присутні очікували «Хімічний вулкан», який демонстрували студенти  Марківська Мар’яна, Одварко Анна, Лукіянчук Андрій, Ковальчук Ольга. З цікавістю спостерігали за «Фараоновими зміями», «Грошима, які не горять». Відвідувачі мали змогу поринути у таємничий світ мікроскопічної структурної  організації клітин, які демонстрували гуртківці з медичної біології.

Цікавими були і фізичні експерименти продемонстровані викладачем Поліщуком В’ячеславом Михайловичем та студентом Лінчуком Юрієм: демонстрація дії атмосферного тиску, поведінка тенісного шарика в струмені повітря чи рідини, побудова найпростішого віброробота.

У виконанні студентки ІІІ БЛ (9) Трохимчук Олени прозвучали пісні«Осінь» та «Червона Рута», що сприяло кращому піднесенню настрою у відвідувачів.

Пробували надавати невідкладну допомогу і група волонтерів.

В цілому благодійний захід пройшов успішно. Не залишилися осторонь і представники Військово-історичного клубу «Курінь Печерської сотні Опанаса Предримирського Київського козацького полку війська гетьмана Богдана Хмельницького», які підтримали акцію.

Всього було зібрано 8110 гривнів, які будуть використані на покращення умов  перебування пацієнтів хоспісу.

В акції прийняли участь Голова правління Рівненського обласного відділення всеукраїнської мережі ЛЖВ Юрій Лазаревич та його заступник Євген Баборикін та  Голова Рівненського осередку всеукраїнської громадської організації «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги» Котенко Ганна.

Ми вдячні усім небайдужим благодійникам.